Wil jij ook een organisatie met innovatiekracht en proactieve collega’s?

27 juni 2023

< terug naar blogs

Wil jij ook een organisatie met innovatiekracht en proactieve collega’s?

Autonomie – JA! 🥳️
Innovatie – JA! 🥳️
Wij willen mensen die initiatief nemen – JA! 🥳️

Organisaties roepen vaak dit soort teksten. In veel gesprekken met prospects komen deze zinnen voorbij:
1. Wij willen een organisatie zijn waarin je fouten mag maken.
2. Wij willen een organisatie zijn waar medewerkers initiatief nemen.
3. Wij willen een organisatie zijn die ruimte geeft aan innovatie.

Vaak merk ik dan dat in deze organisaties ook:
📖 Een personeelshandboek bestaat van 80 pagina’s. Waarin uitvoerig staat beschreven wat we doen rondom uitzonderingen op de regel. Daar maken we weer een regel voor.
🧑‍⚖️ Beoordelingsgesprekken zijn en dat de bijbehorende scores leiden tot een percentage waarmee het salaris wordt verhoogd. Subjectiviteit alom.
⏳ Uren worden bijgehouden in systemen. Waarbij de optie “verwondertijd” of “inspiratieshotje” niet voorkomt in het drop down menu.
♻️ Er wordt uitgelegd hoe we dingen doen. Door eindeloze processen en procedures te beschrijven waar nooit iemand naar kijkt omdat het olifantenpaadje beter werkt. Totdat het fout gaat, dan grijpen we terug naar hoe we het hebben opgeschreven én spreken we iemand daarop aan.

Als jij je als leidinggevende of directeur verbaast over het gebrek aan initiatief van jouw medewerkers, dan ligt dat (op z’n minst) óók aan jou. Jij bent er onderdeel van. Jij zorgt er mede voor dat het niet gebeurt. 😱

Als jij je als HRM professional verbaast over het gebrek aan innovatieve kracht dan ben jij daar onderdeel van. Jij hebt invloed op gedrag én kan daar mee aan de slag. 😱

Tips:
🤔 Gun je collega’s verwondertijd. Een x-aantal uur waarin er individueel of als groep gekeken wordt naar alternatieven bij andere organisaties of in theorieën.
❎ Vertoon voorbeeldgedrag. Maak fouten. Laat zien dat de wereld daarna nog steeds ronddraait.
👌 GA UIT VAN VERTROUWEN! Ga er vanuit dat de mensen die werkzaam zijn bij je, gemotiveerd zijn om het beter te doen. Als je daar over twijfelt, ben jij het probleem.

Één van onze eigen voorbeelden: een contract dat volgens de juridische check voor geen meter klopt en ’tig’ risico’s heeft. Want mensen die werken bij The Disruptors of RLVNT PPL mogen beginnen bij de concurrent of een klant, hebben geen verlofsaldi, geen geheimhoudingsbeding. Ze hebben wel ons vertrouwen. ❤️️

Bovenstaande heeft alles te maken met:
✅ De zelfbeschikkingstheorie. Wetenschappelijk erg krachtig onderbouwd.
✅ Systemisch kijken naar organisaties. Wat is de context, hoe gaan we met elkaar om? Mijn collega Vivian weet hier veel van en zorgt bij onze klanten voor een feest van herkenning en een eye-opener.

Wil jij ook een organisatie met innovatiekracht of pro-actieve collega’s?

⚒️ Hulp nodig?
☎️ 06-50883113
📧 bram@thedisruptors.nl

Meer weten? Plan een bakje koffie in

Laat hier je gegevens achter en wij nemen contact met je op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.